Çevre, Etik, Adalet, Maneviyat ve Dini İnanış gibi çeşitli sebeplerle, beslenme ve diğer yaşamsal tüketim ve kullanım amacı için hayvansal kaynaklı tüketim, hayvanlara yönelik her türlü sömürüyü ve zulmü dışlayan kültürün, tarafsız ve bağımsız 3.taraf bir tescil kuruluşu tarafından NSO-NAP 7 Vegan Vejetaryen Ürün Standardı gereklerince uygunluğunun tescillenmesine “Vegan Sertifikası” denir.
Veganlıkta ayrıca Vejetaryen kültürün tükettiği; Süt, süt ürünleri, balık ve su ürünleri, tavuk ve yumurta gibi tavuk ürünleri, hayvansal yağlar, katkı ve boyar maddeler, asitler, proteinler, enzimler, bal, propolis, bal mumu, ipek, deri, kürk, yün, tüy, kaşmir, angora vb. gibi tüketim ürünleri ve hayvanların kullanıldığı eğlence yerleri, yarışlar ve hayvanat bahçeleri ile enerji ve otel gibi konaklama tesislerinde de bu ürünlerin bulunduğu ortamları dışlar ve tercih etmeden yaşamlarını sürdürürler.
Değişen çağda, teknoloji ile birlikte gelişen üretim metodları ve alternatif hammaddeler ile hayvansal ürünlere alternatif ürünler üretilmektedir.
NSO tarafından, 2018 yılında yayınlanan uluslararası NSO-NAP 7 Vegan Etiketi Standardı, tüketicilerin giderek artan sertifika ve etiket tercihlerinin büyük ölçüde yaygınlaştığı ve küresel ihtiyaç kaynaklı hal alan talebi karşılamıştır.
Uluslararası bağımsız bir tescil işareti ile etiketlenmiş ürün/hizmet; Tüketicilerin, ürün ve hizmetin vegan olduğunun garanti altında olduğunu, ürün etiketi veya hizmet içeriklerinin kolayca anlaşılmasını veya karşılaştırma ve alternatiflerini aramak için hiç uğraşmamasını sağlar.
Orta yaşlı ve genç nesillerde Vegan Sertifikası Talebi, çevre bilinci, hak ve sosyal açıdan sorumluluk kaynaklı tüketim hassasiyetlerinden ötürü bu sertifikalara ve etiketlere bağlı olmakla beraber, tüketim kararını da bu ürünler üzerinde kullanma tercihleri çok yüksektir.
Küresel tek bir işaret/sembol olması için yayınlanan ve yaygınlaştırılmaya çalışılan Vegan Sertifikası, tüm Dünya' da Vegan ve Vejetaryen ürün ve hizmetleri etiketlemek ve tescil etmek için en doğru yoldur. Birçok ülkede tüketici tercihlerinin çoğu, Vegan Sertifikası’ na ve Vegan Etiketi’ ne sahip ürünlere daha fazla dikkat edildiğini ve ürünlerde sertifika ve etiket arandığını göstermektedir. Artık Tüketiciler; Sertifikalı ürünlere ve NSO-NAP 7 Vegan Sembolü’ ne sahip ürünlere, etiketsiz ürünlerden çok daha fazla güvenmektedir.
Yani, Üretici Kuruluşların bilmeleri gereken en önemli konu;
Tüketicilerin çoğunluğu Vegan Sertifikası Sembolüne sahip ürüne, sertifikasız aynı üründen daha fazla ücret ödemeye çok istekli olduklarının anlaşılmasıdır.
Günümüzde Vegan Sertifikalı Ürünler daha çok talep görüyor ve satılıyor. Bu satışı artıran nokta ise güven oluyor. Markalar esasen pazarlama stratejilerinin bir parçası olarak istedikleri her şeyi söyleyebilirler, ancak bir ürün bağımsız bir otorite tarafından %100 vegan veya vejetaryen olarak doğrulandığında, güven kazanır.
Vegan Sertifikası Tanımında geçen amaçlarına ulaşmak için NSO, Bir Başvuru Sahibinin başvurduğu ve bu belgede belirtilen NSO-NAP 7 Standardı gereklerini karşılayan herhangi bir gıdaya veya gıda dışı tüketim ve kullanım ürünlerine (hizmetler dahil) Vegan Sertifikalı Ürün/Hizmet İşaretini/Sembolünü kullanma hakkını vermektedir.
Sertifikasyonda asıl amaç; NSO-NAP 7 Sertifikalı Vegan Etiketi taşıyan ürünlerin hayvansal kaynaklı olmadığını, hayvansal ürünlerin üretim sürecinde kullanılmadığını ve üretimden satış aşamasına kadar herhangi bir hayvana suistimal ve zulüm yapılmadığının güvencesini sağlamaktır.
NSO-NAP 7 Vegan Sertifikası, Vegan ve Vegan olmayan kuruluşların ürünlerinin nitelendirilmesine ve ayırt edilmesine yardımcı olur. Vegan ürünler arayan tüketiciye güvence sağlar.
Vegan Sertifikası, NSO-NAP 7 Vegan-Vejetaryen Ürün Standardı gereklerince gıda ve gıda dışı tüketim ve kullanım alanlarında yer alan tüm sektörlere, kuruluşlara ve bireysel ürünlere verilir.
Müşteri Kuruluşun 1 (bir) yıllık geçerli Vegan Sertifikası için gerekli Sertifikasyon sürecine başvurmaları gerekmektedir.
Sertifikasyon Süreci 8 aşama da gerçekleşir;
Vegan Sertifikası Sürecinini uygun olarak tamamlayan kuruluşlar, VEGAN SERTİFİKA VE VEGAN ETİKETİ KULLANMA HAKKI elde ederler.
Sertifikanın ve etiketin kullanımı ve ürün ya da hizmetin uygunluğunun sürdürülmesinden Müşteri Kuruluş Sorumludur.