Kökeni latince “Vegetus” dan gelen “Vejetaryen” kelimesi, 1842 yılında yapılan güncel tanımı ile canlı, sağlıklı, hayat dolu anlamlarını karşılamaktadır. Hayvansal menşeli ana besin olan kırmızı et ve kırmızı et ürünlerinin tüketimini beslenmesinden tamamen çıkaran ve vejetaryenlik tiplerine göre çeşitli tiplerde beslenme yapısında olan, balık, tavuk, süt, süt ürünleri, bal, yumurta gibi hayvansal ürünlerin farklı varyasyonlarla tekli ve/veya çoklu olarak tüketen tüketiciye “Vejetaryen” denir.

Vejetaryen beslenme ve yaşam şekline göre türler 7 kategoriye ayrılırlar.

Vejetaryenin 7 Kategorili Tercih Türleri:

1. Kategori Tercih Türü - PESKETERYAN: Kırmızı et ve tavuk eti tüketimi asla yoktur. Süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yiyen kategoridir.

2. Kategori Tercih Türü - SEMİ-VEJETARYEN: Hayvan menşeli olarak yalnızca kırımızı et ve kırmızı et ürünlerini tüketmezler.

Süt, süt ürünleri, bal, yumurta, tavuk ve balık yiyen kategoridir.

3. Kategori Tercih Türü - LAKTO-OVO VEJETARYEN: Hayvan eti tüketimi asla yoktur. Süt, süt ürünleri, bal ve yumurta yiyebilen kategoridir.

4. Kategori Tercih Türü - LAKTO VEJETARYEN: Hayvan eti ve yumurta tüketimi asla yoktur. Yumurta hayatın başlangıç kaynağını temsil ettiği için saygıdan dolayı asla tüketmezler ve tüketilmesini istemezler. Süt ve süt ürünleri yiyebilen kategoridir.

5. Kategori Tercih Türü - OVO VEJETARYEN: Hayvan eti, süt ve süt ürünlerini asla yemezler. Yumurta yiyebilen kategoridir.

6. Kategori Tercih Türü - VEGAN: Beslenme gıda ürünlerinde ve gıda dışı ürünlerde yani; hayvan menşeli ürünlerden elde edilen ürünlerin, giysilerin ve eşyaların kullanılmadan hayatını idame eden kategoridir.

7. Kategori Tercih Türü - FRUTARYEN : Hayvansal kaynaklı her türlü et ve et ürünleri, yumurta, bal, süt, süt ürünleri vb. hayvansal gıdaları asla tüketmezler, sadece meyve grubuna giren, tohumlarının çoğaltılabildiği meyve ve sebzeleri ilk tercih olarak tüketen ve genel olarak sebze ve meyvelerle beslenen kategoridir.