Beslenme biçimi olarak “et” unsurunu hayatından çıkaran ve asla tüketmeyen ancak; balık ve/veya kümes hayvanlarının ve/veya hayvansal ürünlerden, süt, süt ürünleri, bal, yumurta vb. ürünlerin bazı kategori türlerince tüketildiği bazı kategori türlerinde tüketilmediği ve hayvansal ürün tercihinin değişkenlik gösterdiği beslenme biçimine “Vejetaryenlik” denir.

Vejetaryenler, tüketim alışkanlıklarından ötürü, sebze, meyve ve kuru baklagiller ile beslenirler. Bu besinlerin sağlık için oldukça faydalı olmaları ve lif içeriklerinin yüksek olması da sağlık açısından bazı hastalıklarda diğer insanlara nazaran daha avantajlı olmalarını sağlar.

Vejetaryenlikte beslenme ve yaşam şekline göre türler 7 kategoriye ayrılırlar.

Vejetaryenliğin 7 Kategorili Tercih Türleri:

1. Kategori Tercih Türü - PESKETERYAN: Kırmızı et ve tavuk eti tüketimi asla yoktur. Süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yiyen kategoridir.

2. Kategori Tercih Türü - SEMİ-VEJETARYEN: Hayvan menşeli olarak yalnızca kırımızı et ve kırmızı et ürünlerini tüketmezler.

Süt, süt ürünleri, bal, yumurta, tavuk ve balık yiyen kategoridir.

3. Kategori Tercih Türü - LAKTO-OVO VEJETARYEN: Hayvan eti tüketimi asla yoktur. Süt, süt ürünleri, bal ve yumurta yiyebilen kategoridir.

4. Kategori Tercih Türü - LAKTO VEJETARYEN: Hayvan eti ve yumurta tüketimi asla yoktur. Yumurta hayatın başlangıç kaynağını temsil ettiği için saygıdan dolayı asla tüketmezler ve tüketilmesini istemezler. Süt ve süt ürünleri yiyebilen kategoridir.

5. Kategori Tercih Türü - OVO VEJETARYEN: Hayvan eti, süt ve süt ürünlerini asla yemezler. Yumurta yiyebilen kategoridir.

6. Kategori Tercih Türü - VEGAN: Beslenme gıda ürünlerinde ve gıda dışı ürünlerde yani; hayvan menşeli ürünlerden elde edilen ürünlerin, giysilerin ve eşyaların kullanılmadan hayatını idame eden kategoridir.

7. Kategori Tercih Türü - FRUTARYEN : Hayvansal kaynaklı her türlü et ve et ürünleri, yumurta, bal, süt, süt ürünleri vb. hayvansal gıdaları asla tüketmezler, sadece meyve grubuna giren, tohumlarının çoğaltılabildiği meyve ve sebzeleri ilk tercih olarak tüketen ve genel olarak sebze ve meyvelerle beslenen kategoridir.

ISQ, bu kültürdeki kategori türlerini tercih edecek ya da tercih etmiş olan bireylerin tercihlerini, Doktor kontrolünde gerçekleştirmelerini önermektedir.