Veganların beslenmesinde, besin kaynağı olarak tercih; bitkisel besin kaynaklarıdır. Bitkisel besin kaynaklarıda, maneviyat veya inanç farklılıklarına göre oluşmaktadır. Ayrışan tüketim tercihlerinde bazı veganlar için; sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagiller mevcut iken bazı veganlar da sadece tahıl ürünlerini tercih etmektedir. Beslenmenin temel gıdaları; nohut, fasulye, mercimek türleri, barbunya, bezelye, enginar, sebzeler, yeşil bitkiler, soya ürünleri, ceviz, fıstık, badem, fındık gibi işlem görmemiş kuruyemişler, kuru meyveler, zeytinyağı, kanola yağı, keten tohumu yağı, fındık yağı, ceviz yağı, fıstık yağı gibi bitkisel yağlar, pirinç, buğday, mısır, yulaf, kinoa, kuskus, gibi tahıllar, bitter çikolata, tofu, soya ürünleri, mantarlar ve bu ürünlerle üretilen pizza, köfte, hamburger, kurabiye ve tatlı ürünleridir.

Vegan beslenme ürünlerinin çeşitlenmesi ve vegan kültürüne uygun gıdaların elde edilmesi, soya sütü, tofu veya soya sütüyle yapılmış peynir, badem sütü veya Hindistan cevizi sütü ile yapılan çikolatalar, patates, nişasta veya kabaktan elde edilen püreler, hayvansal olmayan mayalar ve soya sütünün işlenmesi ile elde edilen yoğurtlar, burgerler, pizzalar, kurabiyeler, dondurmalar vb. ürünlere dönüştürülerek yapılmaktadır.

Çok farklı kombinasyonlar ile farklı ve eş lezzetli vegan gıdalar üretilebilmektedir.

Vegan ürünlere ulaşmak için Veganlar Dünya pazarlarında çok çaba sarfetmeseler bile yine de zorluklarla karşılaştıkları bilinmektedir. Ancak Dünyada Vegan hassasiyetinin gelişmesi ile bu zorluklar bu yüz yılda ortadan kalkacaktır. Vegan ürünlere Marketlerde, restoranlarda, mağazalar da ve pazarda genellikle bulunabilmektedir.

Vegan kültüründe de yaşamsal yapıların temsili ve hayatın doğası gereği oluşan bir beslenme piramidi yapısı bulunmaktadır.

Yapının temel unsuru “SU” olarak yer almaktadır. Gerekli günlük su tüketim miktarı en az 8-10 bardak olarak belirtilmektedir.

Su dışında günlük hayatta tüketimi belirtilen gıda miktarları da, 3 ila 5 porsiyon arası sebze, 3 ila 4 porsiyon arası meyve ve 6 ila 11 porsiyon arası tahıllardan oluşan besinlerdir. Vegan tüketimde istenmeyen, et türleri ve ürünleri, yumurta, bal, süt ve peynir gibi ürünlere alternatif olarak 2 ila 3 porsiyon civarı ve orta miktarda, aynı şekilde baklagillerin de yine orta miktarda 2 ila 3 porsiyon civarı tüketilmesi ihtiyaçları gidereceği belirtilmektedir.

Hayvansal protein yerine bitkisel alternatif protein kaynakları ile vücudun ihtiyacı olan unsurların temini sağlanmaktadır.

Ayrıca, bitkisel yağlar, kuru yemişler ve tatlılarında fazla tüketilmemesi koşulu ile ara sıra tüketimi önerilmektedir.